Københavns politigård
(Indre by) (Arkitektur) (Seværdighed) (Bygning)

 
20-07-2011
Indre by

Københavns Politigård der er opført 1918-24, udgør hovedkvarteret for Københavns Politi. Bygningen huser bl.a. administration, ledelse, beredskabsafdelingen og radiotjenesten.

Udover at huse politi har Københavns Byrets afdeling for grundlovsforhør (Dommervagten) til huse på bygningens nordøstlige ende.

Hovedarkitekten bag den imponerende bygning i nyklassicistisk stil var Hack Kampmann.

Bygningen er kendt som den sidst opførte nyklassisistiske bygning i Nordeuropa. Indvendigt er bygningen inspireret af den sydeuropæiske renæssance samt barokkens arkitektur. Hertil kommer mange fine detaljer i bygningen inspireret af antikt romersk kunsthåndværk og moderne art deco. Bygningens ydre skulle stå hårdt og afvisende over for omgivelserne, derfor åbnes alle vinduer også indad for ikke at bryde facaden.

Politigården har en stor rund gård i midten. Den runde gård er på 1615 m² og er inspireret af Pantheon i Rom og fra den mauriske fæstning Karl 5.s palads i Alhambra. Den runde gård har en diameter på 44 meter, næsten som Pantheon, der har en diameter på 43,4 meter. I den runde gård er der 44 søjlepar (88 søjler), der bærer kontorer og gange. Søjlerne, der er opført i fransk kalksten

Politigården har også en firkantet gård. Den firkantede gård er på 537 m². Den firkantede gård er Politigårdens centrale rum.

Som afslutning på Politigårdens hovedakse er der i Mindegården en stor niche, hvor bronzestatuen "Slangedræberen" er placeret. Den fire meter høje "Slangedræberen" er skabt af kunstneren Einar Utzon-Frank, og motivet symboliserer det godes kamp mod det onde.

Adresse: Polititorvet, København

(Kort / Steder i nærheden) (Rejseplan)

 
 
Find information om: København guiden guide
(Hovedkategori: Seværdigheder) Indre by Arkitektur Seværdighed Bygning