Den sorte diamant
(Indre by) (Bibliotek) (Udstilling) (Kultur) (Bygning)

 
18-07-2011
Indre by

Danmarks nationalbibliotek og universitetsbibliotek for Københavns Universitet. Den Sorte Diamant (eller Diamanten) i København er den nyeste tilbygning til Det Kongelige Bibliotek på Slotsholmen fra 1999. Bygningen er tegnet af arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen.

Bygningen har 450 lokaler og 800 døre, der kræver nøgler. Facaden består af 2.500 kvadratmeter sort granit. Granitstenene vejer 75 kg stykket. Glasvæggene mod læsesalene er fremstillet i Tyskland, de er 6 meter høje, 2,40 meter brede og 16 mm tykke.

Hver enkelt glasskive vejer 576 kg.

Den Sorte Diamant indeholder først og fremmest publikumsfunktioner. I stueplan findes Café og restaurant Søren K. Det er også i stueplanet, at bibliotekets brede kulturformidling foregår: Med udgangspunkt i bibliotekets samlinger er der regelmæssige kulturhistoriske udstillinger i Søjlesalen og Montana-salen, Det Nationale Fotomuseum udstiller med udgangspunkt i bibliotekets Kort- og Billedsamling, Museet for Dansk Bladtegning udstiller på Bladtegnergangen og Dronningesalen byder på et repertoire af klassisk musik.

Over stueplanet findes de egentlige biblioteksfunktioner. Udlånsskranken findes på den såkaldte udlånsbro, som to etager over den stærkt trafikerede Christians Brygge forbinder Den Sorte Diamant med den gamle biblioteksbygning Holm. Højere oppe i Diamanten findes en række specialcentre og læsesale.

Publikumsfaciliteterne er samlet i midten af Diamanten omkring det høje, lyse atrium, der løber i hele bygningens højde. Ud mod bygningens sider ligger kontorer og administration.

Diamantklubben er Det Kongelige Biblioteks kulturklub. Med udgangspunkt i biblioteket og dets unikke samlinger tilbyder klubben kulturelle arrangementer i Den Sorte Diamants smukke rum. Blandt andet foredrag, koncerter, udstillinger og meget mere.

Adresse: Søren Kierkegaards Plads 1, København K

(Kort / Steder i nærheden) (Rejseplan)


 
 
Find information om: København guiden guide
(Hovedkategori: Seværdigheder) Indre by Bibliotek Udstilling Kultur Bygning